Thursday, 13 December 2012

Petua Menulis Karangan yang Baik (Contoh Karangan: Sambutan Hari Guru)

          Semasa adik-adik menulis karangan, soalan yang sering dilontarkan kepada cikgu adalah bagaimana membahagikan perenggan? Berapa perenggan minimum yang diperlukan untuk membentuk karangan yang baik? Sebenarnya jawapannya senang saja. Adik-adik hanya perlu ingat nombor di bawah:

233332

          Apa itu "233332"? 233332 bermaksud bilangan ayat minimum yang diperlukan untuk membentuk sebuat perenggan. Dalam nombor "233332", terdapat 6 digit maka ini bermaksud adik-adik perlu sekurang-kurangnya 6 perenggan untuk membentuk karangan yang baik.

Nombor
Perenggan
Bilangan ayat dalam perenggan tersebut
2
1.       Pendahuluan
2
3
2.       Isi (1)
3
3
3.       Isi (2)
3
3
4.       Isi (3)
3
3
5.       Isi (4)
3
2
6.       Penutup
2
          Oleh itu, dengan merujuk kepada jadual di atas, setiap karangan yang baik mesti mengandungi satu pendahuluan, satu penutup dan sekurang-kurangnya satu isi. Senang saja, kan? 

          Cikgu sertakan satu contoh karangan yang ditulis berdasarkan petua "233332" ini. Perhatikan isi (3) dan penutup mengandungi bilangan ayat yang lebih daripada petua ini kerana petua "233332" adalah merujuk kepada bilangan ayat minimum yang diperlukan. 

Contoh Karangan: Sambutan Hari Guru

Pendahuluan
(2 ayat)


Isi 1
(3 ayat)Isi 2
(3 ayat)


Isi 3
(4 ayat)
Isi 4
(3 ayat)Isi 5
(3 ayat)Penutup
(4 ayat)
Pada 16 Mei 2011 yang lalu, sekolah saya telah mengadakan sambutan Hari Guru. Tujuan sambutan ini adalah untuk mengingati jasa guru yang telah mendidik murid dengan berdedikasi.

                Sejak awal pagi, semua murid, guru-guru dan ahli Persatuan Ibu Bapa dan Guru telah berkumpul di dewan sekolah. Dewan sekolah telah dihias dengan belon-belon yang cantik. Para hadirin mengambil tempat duduk masing-masing di dalam dewan sebelum majlis bermula.

                Majlis bermula tepat pada pukul 8.00 pagi dengan bacaan doa. Selepas itu, juruacara menjemput Guru Besar SJK(C ) Chung Hua Spaoh untuk memberi ucapan perasmian. Majlis telah dirasmikan oleh Guru Besar.

                Seterusnya, persembahan koir, nyanyian dan tarian yang dipersembahkan oleh murid-murid dijalankan. Para tetamu terhibur dengan persembahan yang menarik ini. Selain itu, sukaneka yang melibatkan guru, murid-murid dan ibu bapa juga dijalankan. Semua hadirin bermain dengan girang sekali.

                Majlis berhenti pada pukul 11.00 pagi untuk para hadirin berehat seketika. Semua hadirin dijemput untuk menikmati jamuan khas yang telah disediakan disediakan oleh kantin sekolah dan ibu bapa. Semua makanan yang disediakan sedap-sedap belaka.

                Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian hadiah kepada pemenang dalam acara sukaneka. Di samping itu, sijil juga disampaikan kepada guru cemerlang. Wakil murid daripada setiap kelas juga memberi bunga kepada setiap guru sebagai tanda penghargaan.

                Menjelang pukul 2.00 petang, majlis bersurai. Saya berasa penat tetapi gembira. Kita perlulah mengingati jasa guru dan membalas jasa guru dengan belajar bersungguh-sungguh. Janganlah kita bersikap seperti kacang melupakan kulit.

            Cikgu berharap adik-adik dapat memanfaatkan petua "233332" semasa menulis karangan nanti. Semoga berjaya!

31 comments:

 1. terima kasih sebab menolong saye menjawab karangan yang diberikan oleh guru saye .semoga saye mendapat A semasa UPSR nanti.

  ReplyDelete
 2. haha>-< esok saye nak upsr.tktnye saye.

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. thanks 4 chang lee lian

   Delete
  2. Sakai Anonymous

   Delete
 4. Thanks a lot

  ReplyDelete
 5. saye hari selasa upsr .... thanks for the tips!!!!!

  ReplyDelete
 6. thank you very much for this tips.

  ReplyDelete
 7. Ahh lah karangan ini bukan macam tingkatan1

  ReplyDelete
 8. Replies
  1. 马来猪����

   Delete
 9. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 10. begitu bagus sekali karangan

  ReplyDelete
 11. Hi sakai how r u

  ReplyDelete
 12. free sakai everyone come take some got saka easy sakai hard sakai good sakai bad even sakai ANONYMOUS!!!!!!!!

  ReplyDelete
 13. The star is very beautiful when the mouse move !Haha !

  ReplyDelete